Romania, tara minunata , merita prezentari ample care sa arate celor ce nu o cunosc sau o cunosc putin, multiplele sale inzestrari naturale cu care a fost binecuvantata intre tarile lumii. O istorie veche ce depaseste doua milenii in timp ,istorie in decursul careia s-a format o cultura unica ,specifica zonei carpatine - un tinut de o rara frumusete. Prezenta romanilor aici,cu bogatele lor traditii vechi de cand timpul...a adus benefice influente popoarelor care s-au asezat ulterior in zona.
miercuri, 9 iulie 2014
CETATEA FAGARAS - unul dintre cele mai mari si mai bine conservate fortificatii medievale din intreaga tara si chiar din Europa.
Cetatea Fagaras – un colt de istorie vie
Asezat undeva la jumatatea drumului intre alte doua mari centre medievale – Brasov si Sibiu, orasul Fagaras are istoria sa. Centrul de interes al orasului, din acest punct de vedere, este Cetatea Fagaras, unul dintre cele mai mari si mai bine conservate fortificatii medievale din intreaga tara si chiar din Europa. Acest complex feudal a carui edificare a demarat spre sfarsitul secolului al XIV-lea (conform unor studii constructia a inceput in 1310) si a carei construire a continuat, prin adaugiri succesive, pana spre jumatatea secolului al XVI-lea, a avut la baza o fortificatie din lemn, protejata cu un sant si un val de pamant, ridicata in secolul al XII-lea. Prin urmare s-a facut dovada existentei unei organizari politico-militare autohtone voievodale timpurii in Tinutul Fagarasului. Interesant este faptul ca Tara Fagarasului – si implicit cetatea Fagaras – a fost in stapanirea domnitorilor munteni, cu intermitente, pana la jumatatea secolului al XV-lea.
De-a lungul existentei sale fortul a fost resedinta unor domnitori valahi precum Vlaicu Voda si Mircea cel Batran, apoi a fost locuit de principii ardeleni, pentru ca in final, Cetatea Fagaras sa ajunga sub stapanirea membrilor dinastiei de Habsburg. În perioada 1507-1848, cetatea a avut 33 de capitani supremi. A fost mult timp un centru important pe harta principatelor romanesti gazduind chiar, de cateva ori, sedintele Dietei Transilvaniei. Probabil ca cel mai important vizitator al cetatii a fost voievodul Mihai Viteazul. Soarta a facut ca, in urma pierderii luptei de la Miraslau, Mihai sa se adaposteasca pentru o vreme aici. Familia sa va ramane in cetate pana în anul 1601.
Ulterior Cetatea Fagaras a fost utilizata in diverse scopuri. O perioada speciala este cea cuprinsa între anii 1948 – 1960, cand a functionat ca inchisoare pentru detinutii politici ai regimului comunist. Ca urmare a acestui fapt in incinta sa a fost infiintat un
Muzeu al Rezistentei Anticomuniste din Romania. Din 1965 intregul
complex functioneaza ca muzeu, adapostind si Biblioteca Municipala.
http://www.brasovpress.ro/2012/06/04/cetatea-fagaras-un-colt-de-istorie-vie/
postare - Cristina David
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu