vineri, 11 iulie 2014

Muntii nostri Apuseni

TARA MOTILOR in inima Muntilor Apuseni







Acest binecuvantat tinut aflat in minunatii Munti Apuseni inzestrati din belsug cu multitudine de bogatii de suprafata si de adancime , cunoscut si sub numele de Tara Zarandului - a daruit tarii noastre si neamului romanesc personalitati de renume , suficient sa pomenim cateva doar : Horea, Closca si Crisan (conducatorii rascoalei impotriva Imperiului Austro Ungar si a nedreptei, crudei asupriri a iobagilor romani din zona), Avram Iancu , eroul conducator al revolutiei romanilor din 1848 in Transilvania , Parintele Arsenie Boca numit Sfantul Ardealului, Parintele martir Ilarion Felea care si-a dat viata in teminita de la Aiud, precum multi alti romani neaosi a caror activitate a avut un impact cu totul deosebit asupra luptei pentru drepturile romanilor in toate domeniile activitatii sociale in Transilvania si a imbunatatirii statutului social al marii majoritati a etniei care constituia populatia covarsitor majoritara de mii de ani in tinutul dintre Carpati si Tisa.




http://www.ipedia.ro/tara-motilor-1105/

TARA MOTILOR, un tinut minunat încărcat de istorie








Tara Motilor, sau Tara de Piatră, este situată în regiunea Muntilor Apuseni, pe bazinele superioare ale râurilor Aries si Crisul Alb, fiind un tinut minunat, încărcat de istorie, ai cărui locuitori sunt motii. Aici, în Tara Motilor, din susurul izvoarelor si fosnetul pădurilor s-a născut cea mai frumoasă doină, cântecul de dor si jale al unui popor încercat de istorie. În Tara Motilor am întâlnit alt gen de români, români autentici, verticali, curati la suflet, care trăiesc în spiritul valorilor adevărate. Pilde de vitejie, ca o lectie de suflet a natiunii, ei, motii, au scris istoria noastră având în fruntea lor conducători destoinici, adevărati eroi ai neamului.

Departe de vulgaritatea si agresivitatea marilor orase, Tara Motilor te poartă printre oameni credinciosi, de mult bun simt, care si-au păstrat identitatea si integritatea morală si sufletească. Am întâlnit aici un tărâm de liniste, pace si bucurie, dar si oameni speciali pentru care istoria, traditia si portul sunt litera legii, iar amintirile sunt pagini inedite de viată.

http://www.businesspress.ro/?p=1828


https://www.facebook.com/pages/Romania-May-God-bless-our-Country/699107163441695?hc_location=timeline

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu