vineri, 10 ianuarie 2014

Formele reliefului Romaniei - tara unica in Europa



 Romania , situata intr-o parte a Europei care incanta turistii prin varietatea peisajului natural - este caracterizata prin bogatia formelor de relief trecand de la campii si lunci la coline si tinuturi deluroase , zonele sub montane , podisuri si munti cu inaltimi variate ajungand la culmi muntoase de peste 2.500 m , incluzand traseul Dunarii spre varsarea ei in Marea Neagra , o portiune a tarmului Marii Negre si in fine, ultima mentionata dar nu si cea mai putin remarcabila (si unica in Europa) , minunata Delta a Dunarii. Asadar am specificat in titlu unicitatea Romaniei intre tarile Europei bazandu-ma pe aceste aspecte. Rog a nu mi se interpreta aceasta afirmatie altfel decat ca fiind una obiectiva bazata pe date si realitate.
Rauri mari si mici, izvoare cu apa cristalina si rece ca gheata, lacuri de ses si lacuri glaciare  se numara printre celelalte frumuseti atragatoare care incanta ochiul turistului aflat in preajma lor.

Imi vin in minte versuri cu o mare incarcatura emotionala : "La noi sunt codri verzi de brad/Si campuri de matase...




Imagini din Delta Dunarii

http://www.harta3d.ro/

Pe harta tarii se pot vedea toate aceste varietati ale structurii reliefului , atasez o harta care sa ofere cat mai clar zonele diverse ale Romaniei.




România este  situată în sud-estul Europei Centrale pe cursul inferior al Dunarii (al doilea fluviu ca lungime in Europa) la nord de Peninsula Balcanica și la țărmul nord-vestic al Marii Negre.  Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunarii și partea sudică și centrală a
Muntilor Carpati. Tara vecina  la sud este Bulgaria, cu  Serbia se invecineaza la sud-vest, cu Ungaria la nord-vest, Ucraina este vecina Romaniei la nord și est iar Republica Moldova la est.  Tărmul Marii Negre se afla in Dobrogea , regiunea tarii din partea de sud - est.



Articol postat de Cristina David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu