joi, 16 aprilie 2015

MONUMENTE ALE NATURII DIN ROMÂNIA: Rezervația naturală Cheile Zărneștilor

Rezervația naturală Cheile Zărneștilor 

Rezervația naturală Cheile Zărneștilor este o rezervație de tip geologic mixt situată în județul Brașov, fiind o arie protejată din interiorul Parcului Național Piatra Craiului.



Parcul Național Piatra Craiului, potrivit infoseason.ro, deține o zonă specială de conservare, unde se află patru zone carstice: Cheile Zărneștilor sau Prăpăstiile Zărneștilor pe teritoriul județului Brașov; Cheile Dâmbovicioarei; Cheile Brusturetului; Cheile Dâmboviței pe teritoriul județului Argeș.
Tot aici există o arie de protecție cu o suprafață de 1,5 ha, cu caracter de monument al naturii: Peștera Liliecilor, o zonă cu suprafața de aproximativ 1.200 ha, pe care pășunatul este interzis și 683 ha de rezervație științifică.


Rezervația naturală Cheile Zărneștilor cu o suprafață de 109,80 ha a fost desemnată rezervație naturală în 1938 potrivit infopensiuni.ro, și a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000.
Datorită peisajului stâncos, rezervația este numită și "Prăpăstiile Zărneștilor" și reprezintă un impresionant defileu, lung de aproximativ 5 km situat în partea de nord-est a masivului Piatra Craiului. Cheile încep pe pârâul Vlădușca și continuă până în dreptul satului Măgura. Mergând la pas, parcurgerea peisajelor spectaculoase oferite de Prăpăstiile Zărneștilor se poate face în 45 de minute.
Pereții verticali din calcar, care pe alocuri se apropie până la 5-6 metri, au înălțimi cuprinse între 100-200 m, potrivit turisminzarnesti.ro. În unele zone, Cheile oferă sectoare umbrite de-a lungul întregii zile. În pereții defileului au fost amenajate zeci de trasee pentru amatorii de alpinism și escaladă, cel mai lung având 115 metri.




Canionul e superb, peretii sunt verticali, e o simfonie de granit, arbori si plante, ce-si indrepata toate privirile spre ingusta dunga de cer aflata la 200 m deasupra, atat de rar insorita, e ceva ce-ati vazut doar in filmul "Indiana Jones" inainte de a ajunge la templul Abu Simbel de la Petra, in Iordania. Radacini groase, intortocheate si pline de muschi verzi, se preling si apoi se infig in pintenii de stanca, parca intr-o imbratisare ce are un inceput dar niciodata un sfarsit. De pe platoul invecinat Magura, ai o perspectiva generala asupra cheilor, fapt ce te imbie sa meditezi... si cand te gandesti ca fara Internet puteam sa cad la pat sau sa fac chiar o excursie definitiva in lumea de apoi fara sa vad niciodata aceste fantastice peisaje. Cine a zis ca Romania nu e pitoreasca? Toata excursia din Tg. Mures si pina-n chei nu depaseste un milion de lei si se poate efectua intr-o singura zi. E bine sa ajungeti in canion la prinz, cand soarele e sus si il scalda si-l binecuvanteaza cu razelel lui calde in toata maretia lui.




Accesul în defileu se face din localitățile Zărnești, Peștera, conform aceluiași site. În apropierea cheilor se află situată cabana Curmătura, importantă bază de plecare în traseele din Piatra Craiului. Turiștii sunt întotdeauna impresionați de atracțiile turistice ale defileului: peșterile (Peștera Mare din Prăpăstii, Peștera Mică din Prăpăstii), precum și cele câteva izbucuri, din care Fântâna lui Botorog și Fântânile Domnilor.
Cheile Zărneștilor sunt străbătute de Râul Mare, care, datorită permeabilității calcarelor, dispare pe unele porțiuni, urmând să apară la ieșirea din chei. În bazinul hidrografic al acestui râu s-au format 21 de peșteri.
O perspectivă generală asupra cheilor este oferită de platoul învecinat Măgura. De asemenea, la capătul cheilor se ajunge la locul numit ''La Table'', unul dintre punctele de urcare pe creasta Pietrei Craiului.



AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

postare - Cristina David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu