sâmbătă, 18 ianuarie 2014

ROMANIA la UNESCO - Prezenta tarii noastre la Conventia pentru Protejarea Patrimoniului Mondial

ROMANIA la UNESCO 
 
In urma cu 42 de ani , mai exact in anul 1972, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura , a adoptat Conventia pentru Protejarea Patrimoniului Mondial .
Tara noastra a aderat la aceasta Conventie abia in anul 1990. In Romania se gasesc 31 de domenii (situri) protejate intre care singurul obiectiv natural este Delta Dunarii. Tara noastra ocupa astfel locul 42 intre cele 122 de  tari care fac parte din Conventie.


Toate celelalte obiective au fost luate in consideratie pentru importanta lor culturala.
Voi incerca sa prezint fiecare sit protejat de UNESCO in tara noastra care, cred eu (si cu siguranta nu sunt singura), merita mult mai multa "protejare" din parte acestei organizatii mondiale.


Printre domenii numaram Manastirile din Moldova , Centrul istoric Sighisoara, Bisericile din lemn din Maramures , Fortaretele (Cetatile) dacice din Muntii Orastiei, Manastirea Horezu (in stil brancovenesc) si satele cu biserici fortificate din Transilvania.

Insa doresc sa adaug, cu speranta si bucurie , ca pe lista de propuneri a acestei Conventii, din partea Romaniei mai sunt inca 14 domenii nationale.



http://www.cnr-unesco.ro/ro/patrimoniu.php


Manastirea Peri din Sapanta Maramures


Imagine din Delta Dunarii

Biserica fortificata de la Viscri



 Deşi este o ţară relativ săracă, România deţine valori pe care ţări cu renume nu le au. Când vine vorba să ne prezentăm ţara, vorbim despre bisericile noastre monumentale în a căror construcţie se îmbină, de atâtea sute de ani, măiestria artistului simplu, trăirile şi simbolurile populare, originalitatea. Despre România pot la fel de bine vorbi şi alte obiective cum ar fi Delta Dunării sau cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Datorită caracterului lor unic, aceste obiective figurează pe lista patrimoniului mondial.

 http://ziarullumina.ro/documentar/monumentele-romaniei-din-patrimoniul-mondial-unesco


Relativ la considerarea  taii noastra ca fiind saraca , tin sa subliniez faptul ca saracia nu consta in bogatiile subterane sau ale posibilitatii de a scoate economia din declinul la care a ajuns in prezent, ci in neglijarea acestor potente de catre conducerea actuala, dar si a conducerii precedente. Spre pierderi tot mai mari pentru tara si natiune.

articol postat de Cristina David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu