sâmbătă, 18 ianuarie 2014

ROMANIA la UNESCO - Prezenta tarii noastre la Conventia pentru Protejarea Patrimoniului Mondial

ROMANIA la UNESCO 
 
In urma cu 42 de ani , mai exact in anul 1972, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura , a adoptat Conventia pentru Protejarea Patrimoniului Mondial .
Tara noastra a aderat la aceasta Conventie abia in anul 1990. In Romania se gasesc 31 de domenii (situri) protejate intre care singurul obiectiv natural este Delta Dunarii. Tara noastra ocupa astfel locul 42 intre cele 122 de  tari care fac parte din Conventie.


Toate celelalte obiective au fost luate in consideratie pentru importanta lor culturala.
Voi incerca sa prezint fiecare sit protejat de UNESCO in tara noastra care, cred eu (si cu siguranta nu sunt singura), merita mult mai multa "protejare" din parte acestei organizatii mondiale.


Printre domenii numaram Manastirile din Moldova , Centrul istoric Sighisoara, Bisericile din lemn din Maramures , Fortaretele (Cetatile) dacice din Muntii Orastiei, Manastirea Horezu (in stil brancovenesc) si satele cu biserici fortificate din Transilvania.

Insa doresc sa adaug, cu speranta si bucurie , ca pe lista de propuneri a acestei Conventii, din partea Romaniei mai sunt inca 14 domenii nationale.



http://www.cnr-unesco.ro/ro/patrimoniu.php


Manastirea Peri din Sapanta Maramures


Imagine din Delta Dunarii

Biserica fortificata de la Viscri



 Deşi este o ţară relativ săracă, România deţine valori pe care ţări cu renume nu le au. Când vine vorba să ne prezentăm ţara, vorbim despre bisericile noastre monumentale în a căror construcţie se îmbină, de atâtea sute de ani, măiestria artistului simplu, trăirile şi simbolurile populare, originalitatea. Despre România pot la fel de bine vorbi şi alte obiective cum ar fi Delta Dunării sau cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Datorită caracterului lor unic, aceste obiective figurează pe lista patrimoniului mondial.

 http://ziarullumina.ro/documentar/monumentele-romaniei-din-patrimoniul-mondial-unesco


Relativ la considerarea  taii noastra ca fiind saraca , tin sa subliniez faptul ca saracia nu consta in bogatiile subterane sau ale posibilitatii de a scoate economia din declinul la care a ajuns in prezent, ci in neglijarea acestor potente de catre conducerea actuala, dar si a conducerii precedente. Spre pierderi tot mai mari pentru tara si natiune.

articol postat de Cristina David

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

UNITED STATES OF EUROPE (23) ROMANIA BY LEONARD WELLS UK OCT.2011







ROMANIA vazuta prin ochii si mintea unui britanic


Leonard Wells , indragostit de principiul unei Europe unite face pe rand, prezentari tarilor care o alcatuiesc , intre care Romania.

Cu multa seriozitate si documentare la fata locului , acest britanic pasionat de studiul aprofundat al altor tari si culturi prezinta detailat (pentru un relativ scurt videoclip)  diverse aspecte privind viata , oamenii , istoria ,  starea de lucruri actuala in Romania inclusiv mijloacele de transport, si obiective turistice de mare interes si frumusete . El face referire la cultura , traditii, orase vechi, bogatii naturale si multe altele.  Este foarte interesant de urmarit acest filmulet alcatuit cu profesionalism si mult spirit de observatie.
Ii multumim domnului Leonard Wells pentru contributia lui la a a face Romania putin mai mult cunoscuta in fata celor care nu au vizitat-o inca sau poate nici nu stiu mare lucru despre ea. Apreciem preocuparea lui in acest sens si cuvintele pline de obiectivism , adeseori laudative prin care realizeaza acest lucru.

Thank you, sir !

Cristina David

vineri, 10 ianuarie 2014

Formele reliefului Romaniei - tara unica in Europa



 Romania , situata intr-o parte a Europei care incanta turistii prin varietatea peisajului natural - este caracterizata prin bogatia formelor de relief trecand de la campii si lunci la coline si tinuturi deluroase , zonele sub montane , podisuri si munti cu inaltimi variate ajungand la culmi muntoase de peste 2.500 m , incluzand traseul Dunarii spre varsarea ei in Marea Neagra , o portiune a tarmului Marii Negre si in fine, ultima mentionata dar nu si cea mai putin remarcabila (si unica in Europa) , minunata Delta a Dunarii. Asadar am specificat in titlu unicitatea Romaniei intre tarile Europei bazandu-ma pe aceste aspecte. Rog a nu mi se interpreta aceasta afirmatie altfel decat ca fiind una obiectiva bazata pe date si realitate.
Rauri mari si mici, izvoare cu apa cristalina si rece ca gheata, lacuri de ses si lacuri glaciare  se numara printre celelalte frumuseti atragatoare care incanta ochiul turistului aflat in preajma lor.

Imi vin in minte versuri cu o mare incarcatura emotionala : "La noi sunt codri verzi de brad/Si campuri de matase...




Imagini din Delta Dunarii

http://www.harta3d.ro/

Pe harta tarii se pot vedea toate aceste varietati ale structurii reliefului , atasez o harta care sa ofere cat mai clar zonele diverse ale Romaniei.




România este  situată în sud-estul Europei Centrale pe cursul inferior al Dunarii (al doilea fluviu ca lungime in Europa) la nord de Peninsula Balcanica și la țărmul nord-vestic al Marii Negre.  Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunarii și partea sudică și centrală a
Muntilor Carpati. Tara vecina  la sud este Bulgaria, cu  Serbia se invecineaza la sud-vest, cu Ungaria la nord-vest, Ucraina este vecina Romaniei la nord și est iar Republica Moldova la est.  Tărmul Marii Negre se afla in Dobrogea , regiunea tarii din partea de sud - est.



Articol postat de Cristina David